Kamera och fotokvalitet

26 May

Kamera och fotokvalitet

iPhone 7 har några år på nacken, och sedan den släpptes i september 2016 har flera nya modeller lanserats; iPhone 8, 8 plus, XR, XS och XS Max. Trots att modellen inte är den nyaste, så anser många produktrecensioner att framför allt kameran har visat stå sig mycket väl i jämförelse också med sina yngre och coolare syskon. Ett exempel på detta är att två av de vinnande bilderna i Apples tävling för bilder tagna med iPhones var tagna med en iPhone 7. Detta meddelades i februari 2019, vilket visar att iPhone 7 fortfarande kan mäta sig med de nyare modellernas kameror.

iPhone 7 skryter med en 12 MP-kamera, snabbare lins och en större bländare på ƒ/1,8 istället för föregångarens ƒ/2,2. Så vad betyder detta? Jo, bland annat att kameran tar bra bilder också med dåliga ljusförhållanden. Den större bländaren släpper helt enkelt in mer ljus. Den optiska bildstabiliseringen hjälper också till här genom att reducera oskärpan från ostadiga händer, som lätt uppstår när slutartiden behöver förlängas på grund av sämre ljus. Recensenterna konstaterar att iPhone 7 kan ta bra och detaljrika bilder i mörka miljöer, utan att de blir brusiga eller korniga, och utan att använda digital brusreducering som kan ge bilder ett lite artificiellt utseende.

Det här med bländaren

Den större bländaren har fler fördelar än att den möjliggör bättre foton i mindre ljus. Den gör också att du kan leka mer med skärpans djup för att få fram olika effekter, och framhäva eller “trolla bort” delar av motivet. Rent fototekniskt är det så att en större bländare ger dig väsentligt större möjligheter att vara kreativ i ditt fotograferande. Ju lägre bländartal, desto större öppning som alltså släpper in mer ljus. Och ju mer ljus den släpper in, desto kortare blir skärpans djup, alltså hur stort omfång som kan bli skarpt, sett från fotografen och “ut i bilden”.

Snabbare från ficka till foto

Den tekniska uppdateringen som kamerorna i iPhone 7 fick, i jämförelse med sina föregångare, innehöll bland annat en snabbare bildsensor, autofokus och den optiska bildstabiliseringen som nämndes ovan. Det gör att kamerorna fokuserar snabbt, så att du kan ta fler bilder snabbare. Framsidskameran har 7 megapixlar, och innebar ganska stora förbättringar gentemot föregångaren. Apple hade också länge varit kända för att hålla hög standard i sina mobilkameror, med en mer naturlig färgåtergivning än andra tillverkare. Dessutom, trots att själva telefonen är av äldre modell går det ändå använda det nyaste operativsystemet, iOS 12, vilket gör att telefonen som helhet faktiskt är bättre nu än när den lanserades.

Ett litet stickspår

iPhone 7 har en “nästan-tvilling”, iPhone 7 plus, som är utrustad med dubbla kameror med två olika linser, en 28 mm vidvinkel och en 56 mm tele. Dessa två används för att zooma. Kan inte alla mobilkameror zooma undrar du nu? På sätt och vis. De flesta har en digital zoom, som egentligen bara beskär bilden för att få det fotograferade objektet att verka större. Men många av detaljerna och skärpan går förlorade på det sättet. iPhone plus kan zooma som en “riktig” kamera, och därmed har den en större bredd; den kan helt enkelt ta bra bilder både på nära och långt håll.

Så varför satsa på en iPhone 7?

Varje ny generation mobiltelefoner innehåller naturligtvis förbättringar och nyheter, annars skulle vi inte vilja köpa dem. Ofta handlar förbättringarna om ganska små skillnader, och när det kommer till kameror är skillnaderna ibland så små att de knappt är märkbara. Särskilt inte om det enda du använder dina bilder till är att publicera dem online. Att kunna ta bra bilder i sämre ljus är en viktig förbättring som naturligtvis märks. De flesta av oss är inte proffsfotografer som ska publicera våra bilder. Men eftersom våra mobilkameror är en viktig del av mångas vardagsliv är det såklart viktigt med en viss standard. Den standarden uppfyller iPhone 7 mer än väl.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *