Operativsystem och prestanda

26 May

Operativsystem och prestanda

Vad är ett operativsystem och vad har man det till? Två svåra men berättigade frågor. Till att börja med så är ett operativsystem själva motorn i din PC eller mobiltelefon. Utan operativsystem stannar alla moderna datorer, stora som små. Att likna operativsystemet vid en motor är inte så dumt då en modern bilmotor idag har massor av påhängda system som behövs för att bilen ska kunna köras. Jämför vi det med din mobil så innehåller inte operativsystemet särskilt mycket som du har användning för, utan du behöver program eller appar för att dra nytta av din dator eller telefon.

För datorer finns det en rad olika operativsystem varav det mest kända och troligen mest använda är Windows. Hos datorer från Apple finner man macOS. Det finns flera, men i denna artikel ligger fokus på mobiltelefoner och då finner vi tre huvudsakliga operativsystem och det är iOS för iPhone, iPad och iPod touch. Nästa operativsystem är Android som finns i mobiler från LG, Samsung, Huawei med flera. Dessutom finns Windows Mobile vilket inte alls fått samma dominerande ställning som Windows har för fasta och bärbara datorer. Det finns några fler operativsystem för mobila enheter men de är mycket små och på nedgång.

Två konkurrerande operativsystem

Det finns idag två stora konkurrerande operativsystem för mobiltelefoner och det är iOS för Apples produkter och det är Android för de flesta andra märken där man nog kan påstå att Samsung är störst. Ser man till de olika systemens prestanda är de likvärdiga men samtidigt skiljer de sig på ett sätt. Apple uppgraderar sitt iOS med jämna mellanrum och det går att uppdatera sin telefon med ett färskt operativsystem även om telefonmodellen är upp till fem år gammal. Hos Android finns inte samma funktion och tillverkarna är ganska sena i vändningarna att hjälpa sina kunder med ett nyare OS (operativsystem).

Vem utvecklar vad?

Operativsystemet iOS utvecklas enbart av Apple. Man har varit stenhård med att inte släppa in andra att utveckla program och appar för ägarna av iPhone att fritt ladda ner. Det finns i dag tredjepartsutvecklare men deras tjänster och produkter granskas noga av Apple innan de hamnar på App Store för nedladdning. Den totala kontrollen Apple har över vad som kan användas på deras produkter gör att de kan garantera vissa prestanda. I den andra världen med Android kan vem som helst utveckla appar för nedladdning. Det ger en större frihet för användaren men innebär även högre risker att få med oönskade virus i sin telefon.

Färre iPhones än Androidtelefoner

Utbudet av telefoner är begränsat då du väljer att använda dig av Apples lurar. Ett par saftigt dyra samt kanske två enklare varav en är en tidigare modell men trots det upp-to-date vad beträffar operativsystemet. Då du köper en Androidtelefon vet du inte säkert att den innehåller den senaste versionen av Android. Däremot finns det hur många telefoner som helst att välja mellan och om prestanda inte spelar någon roll kan du köpa en ny Androidtelefon för priser runt tusenlappen. Köper du en iPhone får du vara beredd att lägga minst 4 000 kronor och då är det inte den senaste modellen men med bra prestanda.

Säkerhet och prestanda

Tidigare har det varit så att om du inte vill ha in skräp i din telefon så ska du välja iPhone. Google som utvecklar Android har inte haft så bra kontroll samt att du har kunnat ladda ner appar från andra håll än Google Play har gjort att du har kunnat få in en del skadlig kod. Det har dock blivit bättre. Utbudet av appar är något större för iPhone och det gäller inte minst kvalitetsspel. Där har iOS varit spelutvecklarnas favoritplattform. Utbudet av appar gör dock att allt annat är iOS och Android går bort. Snart kan du också styra hela hemmet med appar i din mobil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *