Smarta funktioner

26 May

Smarta funktioner

iPhone7 är designmässigt lik föregångarna iPhone6 och iPhone6s, men det finns ett par viktiga skillnader. Antennerna sitter numera på över- respektive undersidorna av telefonen, och inte på baksidan. Det finns heller inget separat uttag för hörlurar, då ljudet går via lightning connectorn. Vissa användare kan behöva koppla in hörlurarna via den medföljande adaptern som konverterar mellan audiokabel och lightning connector.

iPhone7 kommer i fem olika färger: Black, Jet Black (en lite glansigare svart nyans), Silver, Gold och Rose Gold. Skärmstorleken är 4,7 tum för iPhone7 och 5,5 tum för iPhone7 Plus. Skärmarna har liksom iPhone6 snabbfunktioner för appar genom 3D Touch. Skärmen har 25% mer ljusstyrka än iPhone6, och både standardversionen och plusversionen väger aningen mindre än motsvarande iPhone6-versioner.

Mer om 3D Touch

3D Touch är funktioner som gör touch “flerdimensionellt”. Genom att trycka på en app-ikon och hålla kvar öppnas inte appen, utan istället en ruta med snabbfunktioner för appen i fråga. Det kan till exempel röra sig om funktioner för att snabbsvara på meddelanden i till exempel Skype eller iMessage, eller att avbryta eller prioritera nedladdningen av en app som håller på att installeras.

Andra funktioner inom 3D touch är till exempel att du genom att trycka lite hårdare på ett oöppnat meddelande eller email kan få en “snabbtitt”, med en vy som ser ut ungefär som ett förstoringsglas, utan att behöva öppna meddelandet. Du kan även göra sådant som att hantera popup-notifikationer, eller reglera ljusstyrkan på telefonens ficklampa, genom att trycka hårt på notifikationerna eller ficklampsikonen.

Smart Home-knapp och omstart

Som ny iPhone7-användare märker du snabbt någonting nytt med den välkända Home-knappen. Den rör sig i själva verket inte när du trycker på den, utan är helt enkelt en Touchpad, som använder dynamisk feedback för att simulera känslan av en traditionell knapp. Hur kraftig denna feedback ska vara kan du själv reglera i undermenyn Settings > General > Home Button.

En annan ny funktion är att du inte tvingar telefonen att starta om (en så kallad “hård omstart”) genom att hålla inne Home-knappen och power-knappen som på tidigare modeller, utan istället power-knappen och volym-knappen. Dessa sitter mittemot varandra, så omstart går ganska snabbt och smidigt när du väl uppdaterat ditt muskelminne och håller telefonen behändigt mellan två fingrar.

Ny högupplöst kamera med Depth Of Field-effekt och optisk zoom

Något som lockar den som håller till på sociala medier är dual-kameran på 12 Megapixel. Att ha två separata linser möjliggör 2 gångers optisk zoom och 10 gångers digital zoom. Dual-kameran är dessvärre bara tillgänglig i iPhone7 plus, men även enlinskameran i vanliga iPhone7 har fått sig ett lyft sedan version 6, med inbyggd optisk stabilisator och 50 procent starkare blixt.

De två linserna på plus-versionen möjliggör den effekt som på fotografspråk kallas “depth of field” eller “bokeh-effekt”. Med linserna automatiskt inställda på olika fokallängd kan du ta bilder där subjektet framhävs tydligt medan bakgrunden förblir suddig. Apple kallar denna effekt för “Portrait Mode”, och du kan aktivera den i kamera-appen på samma sätt som du annars byter mellan fotoläge och videoläge.

Använd iPhone7 som förstoringsglas

För dig som är lite äldre, har svårt att se eller helt enkelt vill ta en snabbtitt på något mycket litet kan iPhone7 användas som ett förstoringsglas. Denna funktion aktiveras i undermenyn Settings > General > Accesibility > Magnifier. När du sedan trycker på Home-knappen tre gånger i snabb följd startas förstoringsglaset, och telefonens skarpa linser förstorar objekt du vänder den mot.

Apple Pay – även i webbläsaren

Redan iPhone6 möjliggjorde betalningar i mobilen via Apple Pay, men iPhone7 går ett steg längre och låter dig betala i webbutiker genom den inbyggda webbläsaren Safari. För att konfigurera Apple Pay går du till appen Wallet och trycker på plus-ikonen för att lägga till ett nytt kreditkort. Det kan hända att din bank behöver bekräftelse innan kortet kan läggas till.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *