Du som säkert många andra har inte bara ett ställe du skriver in lösenord utan säkert på flera, då du säkert har olika lösenord att hålla koll på. Känner du igen dig så har du säkert behövt trycka på knappen ”glömt lösenord?” så är detta en extremt  bra text för dig. Här kan du nämligen läsa om vad en lösenordshanterare är samt några tips på en bra lösenordshanterare.

Lösenord till många konton

Du som har flera hundra olika lösenord och har svårt att komma ihåg alla och vilket konto som har vilket, kommer bara behöva komma ihåg ett lösenord om du använder dig av en lösenordshanterare. Helst skulle det vara skönt att slippa lösenord över huvud taget, men än så lände är inte teknologin såpass utvecklad att man kan använda fingeravtrycket överallt. Men eftersom man har lösenord till många konton som innehåller privat och viktig information är det dumt att riskera att bli hackad, därav är det viktigt att använda sig av säkra och bra lösenord. Med det menas att lösenorden helst inte ska vara korta utan långa samt inte förutsägbara. Ett exempel på dåliga lösenord är exempelvis ”abc123” eller ditt namn och efternamn. Däremot är det inte speciellt lätt att komma ihåg alla olika lösenord som är unika och långa för varje olika sajt. Därför finns numera en så kallad lösenordshanterare som är det mest praktiska programmet du kan införskaffa dig. Du kan använda den både i mobil, dator och surfplatta.

Du börjar med att skapa ett så kallat valv som är krypterat där alla dina lösenord och andra eventuella uppgifter kommer lagras. Krypteringen sker med hjälp av en nyckel som skapar utifrån, alltså av dig med ett lösenord. Dock är det viktigt för dig som tänker skaffa dig en lösenordshanterare att välja ditt nyckel lösenord med omsorg. Tänk igenom ditt lösenord och se till att du inte glömmer bort det samt att du måste hålla det hemligt. Du får absolut inte använda lösenordet till något annat än till just din lösenordshanterare, samt att inte skriva in det på någons annans dator där det finns tangentbordloggare, alltså sådana som minns vad de har skrivits på tangentbordet.

Risabelt att förlita sig på ett lösenord

Kritiker till lösenordshanterare säger att det är dumt att förlita sig på ett och samma lösenord samt att det är riskabelt. Dock är de andra alternativen ännu mer riskabla så detta är det absoluta säkraste sättet om du har svårt att minnas dina lösenord.

Ett tips på en lösenordshanterare är Lastpass och är nog den hanterare som är mest populär av alla. Lastpass fungerar som nästan alla andra plattformar i liknande syfte då dina lösenord lagras i ett valv i det så kallade molnet. Då kanske du som funderar på att skaffa ett valv hos Lastpass undrar hur du gör om du glömmer ditt lösenord till valvet. Då kan du återställa ditt huvudlösen vilket kan göra det mindre säkert men Lastpass har inte fått något hack emot sig.

Ett till tips på en lösenordshanterare är 1Password som är det absolut säkrare du som kund kan välja.

lo%cc%88senord