SEB banken vilket är en av Sveriges största banker skulle nyligen utveckla en app som skulle rikta sig mot barn och unga som har egna ungdomskonton. För att få bästa möjliga app med allt som barn och ungdomar vill ha och utnyttjar, tog SEB hjälp av den målgruppen appen riktar sig mot. Detta är ett effektivt sätt att lyckas med sitt mål samt att få alla barn och ungdomar att känna sig betydelsefulla i företaget.

Tog hjälp av ungdomar för att utforma nya appen

Företaget tog in ett visst antal barn och skapade två grupper. Den första gruppen bestod av barn från låg- och mellanstadiet medan den andra gruppen bestod av tonåringar i högstadiet och uppåt. Alla barn och ungdomar i de två olika grupperna har bidragit med deras åsikter för att utveckla den bästa ungdoms appen när det gäller banker. Det grupperna kom fram till, tillsammans med vuxna som jobbar på SEB, var att appen ska användas för att se ens personliga saldo på sitt bankkonto, samt kontohistorik och sätta upp nya sparmål.

En av ungdomarna som deltog i hjälpen för SEB och deras nya app var Amanda Nybo som är 16 år. Efter att appen har släppts är hon själv en stor användare av den. Hon säger att hon använder den mest för att kolla hur mycket pengar hon har och hur mycket pengar hon får in. Hon säger även att det är någon som hennes tidigare bank inte kunde erbjuda, så hon ser det givetvis som en stor fördel. På hennes tidigare bank var hon tvungen att be hennes föräldrar gå in och kolla hennes saldo och transaktioner, vilket var betydligt krångligare. Det som Amanda använder sig mest av i den nya ungdoms appen för SEB, visar sig vara det viktigaste för ungdomarna i projektet. Därav blev koll av saldo och överföringskoll prio ett och huvudfokus när SEB gjorde appen. Amanda berättar även att hon får bättre överblick på hennes egna ekonomi med hjälp av appen. Hon berättar även att hon använder massvis med andra olika appar som alla andra i hennes ålder. Snapchat är hennes favorit app, då det är som att chatta fast med bilder samt att man kan lägga upp bilder som ens kompisar kan se i endast 24 timmar. Amanda Nybo säger även till journalisten som frågar om andra app utvecklare kan lära sig av Snapchat, att alla appar är till för olika saker. Där med är det svårt att ta hjälp av en annan sida då alla appar har olika syfte. Hon tycker även att alla appar har bra sidor, iallafall de populära apparna.

Vuxet utseende och ingen “barn” layout

Chefen för ”Digital Banking” inom SEB vid namn Mika Burman Götz säger att de ungdomarna som var med som rådgivare, ville att appen skulle ha ett vuxet utseende och inte ha en så kallad barn-layout.

SEB är inte den enda banken i Sverige som har denna app-funktionen. Två exempel på andra banker som har denna appen för ungdomar och möjligheten för de att kolla sitt saldo är Swedbank och Nordea.

app_ungdomar_seb